Geçtiğimiz günlerde muhtarların vatandaşa verebileceği resmi evraklar ve bu evrakların tasdiki ve vatandaşın ödeyeceği mühür...

Geçtiğimiz günlerde muhtarların vatandaşa verebileceği resmi evraklar ve bu evrakların tasdiki ve vatandaşın ödeyeceği mühür parası ile ilgili bir açıklama yapıldı ve bizde dmchaber olarak bu haberi siz okuyucularımıza paylaşmıştık.

Şimdi benim aklıma bir soru geldi.

Muhtarlar için, 16.12.1987 tarihli ve 19666 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Köy ve Mahalle Muhtarlarının Ödeneklerinin Ödenme Usulü, Köy ve Mahalle Muhtarları ve İhtiyar Heyetleri Tarafından Verilecek Resmi Evrak İle Mahalle Muhtarlarının Harç Tahsilatının ve Paylarının Ödenmesi Biçimi Hakkında Yönetmeliğin 8. Maddesinde bu konu açık bir şekilde belirlenmiş.

Şimdi bakıyoruz. O dönemlerde, bilgisayar sistemleri daha tam olarak Türkiye’de oturmamış, buna paralel olarak da e-devlet uygulaması gibi resmi evrakların neredeyse tamamının alınabildiği bir uygulama da yoktu.

Vatandaş resmi bir işlem yaptırabilmesi için, örneğin bir ikametgah ilmühaberi alması gerekirken onu muhtardan almak zorundaydı ve ona da bir mühür parası vermek zorundaydı.

Bu durum istisna olsa da bazı muhtarlar o dönemde bile bu mühür parasını bile almazdı.

Diğer yandan baktığınızda büyük şehirlerde belki bir ilçe kadar büyüklükte olan mahallelerin muhtarları o dönemlerde bu mühür parası olarak nitelendirilen uygulamadan çok güzel paralar kazanıyor hatta birçoğu neredeyse zengin sınıfına giriyordu.

Şimdi ise artık e-devlet uygulaması birçok resmi evrakın QR kodlu olarak size verebiliyor. Bu uygulamayı tabi ki köylü vatandaşımız yada uygulamayı kullanmayan vatandaşlarımız olacaktır. Bu kez devreye esnaf dükkanlarının camlarında, “e-devletten çıktı alınır “ konusuna vatandaşları yöneltilecek yada vatandaş mecburen muhtarlara yönelecektir.

Şimdi herkes geçmiş dönemi ve şimdiki dönemi bir göz önüne getirsin..

Muhtarlar devleti temsil ettikleri ve görevli olduğu mahalle yada köylerinde geçmiş dönemde devletten hiçbir ücret almadıkları için ve sorumlulukları gereği mecburen evrak onaylayıp, her evrak başına bir bedel alıyordu.

Bir kez daha belirtmek gerekirse, görevlerinin gereği devletten maaş almıyordu.

Yani devletten maaş almadığı için evrak başına mühür parası alması normaldi.

Şimdi günümüze geldiğimizde mahalle muhtarlarının imkanları neler bir bakalım.

Muhtar şu an normal bir çalışan gibi asgari ücret üzerinden maaş alıyor mu ? alıyor..

O zaman muhtarların geçmişteki maddi gelir seviyeleri şimdi normal bir çalışan seviyesine getirildiği ve hatta bir çok konuda devletin avantajlarından yaralanmaları göz önüne alındığında şu soruyu sizlere sormak istiyorum;

Muhtarlar mühür parası almalı mı ? almamalı mı ?

Selam ve Saygılarımla

Muhtarlara Mühür Parası Güncellendi

NİĞDE – Niğde Valiliği muhtarların mühür parası olarak nitelendirilen  vatandaşa hizmet karşılığı aldıkları ücretler yeniden düzenlendi.

Valilikten yapılan açıklamaya göre;

16.12.1987 tarihli ve 19666 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Köy ve Mahalle Muhtarlarının Ödeneklerinin Ödenme Usulü, Köy ve Mahalle Muhtarları ve İhtiyar Heyetleri Tarafından Verilecek Resmi Evrak İle Mahalle Muhtarlarının Harç Tahsilatının ve Paylarının Ödenmesi Biçimi Hakkında Yönetmeliğin 8. maddesinde;

-İkametgâh Belgesi

-Fakirlik Belgesi

-Nüfus Cüzdanı Örneği

-Nüfus Kayıt Örneği

-Nüfus Cüzdanı Kayıp, Değiştirme ve Nüfus Cüzdanına Fotoğraf Yapıştırma Belgesi

-Saklı Nüfus Belgesi

-Yer Değiştirmeler için Daimî İkametgâh Belgesi

-Menşe Şahadetnamesi

-Hayvan Satış Belgesi

-Adli Müzaheret Şahadetnamesi

-Tapu Temlik ve İntikal Belgesi

-Tapu İşlemlerinde Hüviyeti Onama Belgesi

-Tapu İntikal İşlemleri için Veraset Belgesinin”

Köy ve mahalle muhtarı ve ihtiyar heyetleri tarafından verilecek resmi evraklar olarak belirlendiği belirtilerek;

“Aynı Yönetmeliğin 9. maddesi gereğince, köy ve mahalle muhtarı ve ihtiyar heyetleri tarafından yukarıda sayılan resmî belgelerin 2024 yılında azami satış bedeli 25.00.-TL (Yirmibeş Türklirası) olarak tespit edilmiştir. “ denildi.

            Kamuoyuna saygıyla duyurulur.