Bu seçim Türkiye’de son 22 yılda yapılan seçimlerden farklı herkese ders veren bir seçim odu. Hükümet ciddi kan kaybetti, muhalefet ise aldığı oya inanamadı.

Bu Seçimi Sizce kim Kazandı? Seçim Analizi 1

2024 Mahalli İdareler Seçimi sona erdi. Artık Türkiye’de yeni bir dönem başlıyor.

Partilerin İl Başkanları, teşkilat yöneticileri seçilen ve kaybeden Belediye Başkan ve adayları bu seçimi iyi analiz etmeli.

Etmeli ki, bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğine de karar vermeli.

Bu seçim Türkiye’de son 22 yılda yapılan seçimlerden farklı herkese ders veren bir seçim odu. Hükümet ciddi kan kaybetti, muhalefet ise aldığı oya inanamadı.

Türkiye de 2019 mahalli idareler seçimlerinde Hükümetin kazandığı 15 büyük şehir, 24 İl, 535 İlçe 202 belde vardı. Son yapılan 31 Mart mahalli idareler seçimlerinde ise 12 büyük şehir, 12 İl, 356 İlçe 125 belde kazanabildi.

Türkiye de 2019 mahalli idareler seçimlerinde ana Muhalefetin kazandığı 11 büyük şehir, 10 İl, 191 İlçe 51 belde vardı. Son yapılan 31 Mart mahalli idareler seçimlerinde ise 14 büyük şehir, 21 İl, 337 İlçe 48 belde kazandı. 

Tablo neyi gösteriyor?

Bu son yapılan mahalli idareler seçimlerinde Türkiye seçmeni herkesin de artık kabulleneceği bir tutum sergiledi. Seçmenler arasında bir grup vardı ki, kaderi de onlar belirledi. Türkiye’de bu gün itibariyle yaklaşık 16 milyon emekli var ve özellikle büyük şehirlerde bu kesimin büyük bir bölümü geçim sıkıntısı çekiyor.

Türkiye tarihinde kendinden söz ettirmiş, sözleri ve kıvrak siyaset zekâsı ile 8 kere gitmiş 9 kere iktidara gelmiş fötr şapkalı siyasetçi Süleyman Demirel’in bir sözü var. “ Boş tencerenin yıkamayacağı iktidar yoktur “.

Siz Türkiye’ye çağda atlatsanız, son yüzyılda yapılamayanları da yapsanız  senin kaderini belirleyecek olan insan unsurunu tatmin etmediğiniz müddetçe seçim de bunların hiç bir önemi yok. Son seçim açıkçası bunu çok açık bir şekilde gösterdi? Emekli önce benim karnım doymalı dedi.

Şimdi bu sonuçları iyi okuyun..

Sadece Hükümet açısından bu seçimlerde en çok kazanılması istenen şehir herkesin de bildiği gibi önce İstanbul, sonra Ankara’ydı. Lafı fazla uzatmaya gerek yok.

Hep birlikte İstanbul’un sonuçlarını bir analiz edelim.  

2019 yılında CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun adlığı toplam oy 4.171.118, Ak Parti adayı Binali Yıldırım ise 4.149.656 oy almıştı.  Aradaki farka dikkatinizi çekmek istiyorum sadece 21.462.

2024 yılında CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun adlığı toplam oy 4.427.455, Ak Parti adayı Murat Kurum ise 3.431.340 oy aldı.  Aradaki farka yine dikkatinizi çekmek istiyorum. 996.115 oy.  21.462 nereeee.. 996.115 nere?

Şimdi tabloyu iyi okumak lazım. Eğer seçim öncesi hükümet sadece en düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olacak deseydi ve bunun adımını atsaydı bakın ne olurdu.

16 Milyon emeklinin içerisinde, küsen ve tepki olarak bu seçimde Ak Partiye oy vermeyen 1 milyon emeklinin gönlünü kaybetmeseydi İstanbul'u Ak Parti belki de kazancaktı ve Türkiye tablosu da çok daha farklı olabilirdi. 

Kim ne derse desin benim bu konuda ki analizim, 2024 yerel seçimlerinin bir tek galibi var o da emekli kesimi.

Siz ne dersiniz ?

Seçim Analizi yazı dizisi devam edecek, sıra Niğde’ye de gelecek..

Selam ve Saygılarımla.