Yılbaşını kutlamak kimi topluluklara göre doğru, kimi topluluklara göre ise yanlış.

2025 çoook güzel bir yıl olur inşallah…

Miladi takvim Güneş’e, hicri takvim ise aya göre belirlenmiştir. Miladi takvimin başlangıcı Hz. İsa’nın doğduğu yılı, Hicri takvim ise Hz. Muhammed (S.A.V)’in Mekke’den Medine’ye hicretini esas almıştır.

Hristiyan alemi Hz. İsa’nın doğduğu gün olarak,  yılbaşı gecesini kutluyorlar. 25 Aralık’tan 1 Ocak’a kadar. Yılbaşı onlar için kutsal bir gece. 25 Aralık - 1 Ocak günleri onlar için bir bayram.

Peki Hristiyan olmayanlar neyi kutluyorlar?  Onlarda Miladi takvime göre, yeni bir yılın başlangıcını. Yani şimdi 2024’den 2025’e girmeyi kutluyorlar. Kısacası yeni bir başlangıcı kutluyoruz.

Hristiyan aleminin Hz. İsa’nın doğduğu yılı bir bayram olarak kutlaması ne kadar normal ise, Hristiyan olmayanlarında miladi takvime göre yeni bir takvim yılının başlamasını kutlaması da o kadar normaldir. Tabii ki, bazı topluluklar kutlamanın doğru olmadığını ileri sürmekteler.

Görüldüğü üzere yılbaşını kutlamak kimi topluluklara göre doğru, kimi topluluklara göre ise yanlış.

Gelin bu durumu sorgulayalım.

Özel bir günü kutlamak neden doğru bir davranış olmasın ki. Genelde insanlar kendi doğum günlerini de özel bir gün olarak nitelerler ve o günü kutlarlar. İnsanlar doğum günlerinde alışıla gelmiş etkinlik olarak pasta keserler ve yakın çevresi, arkadaş ve dostlarıyla birlikte eğlenerek o günü kutlarlar.

Bu pencereden bakıldığında özel bir günü kutlamak oldukça doğal bir eylemdir. Doğal bir eylemi sergilerken dikkat edilmesi gereken bazı tutum ve davranışlar var mıdır?  Bu sorunun cevabı da, kimine göre elbette dikkat edilmesi gereken tutum ve davranışlar vardır. Kimine göre ise özgürce kutlamak vardır.

Bu noktada devreye evrensel yasalar girebilir mi? Evrensel yasalara göre; kutlamayı yaparken yasaklanan durum, eylem ve davranışlardan kaçınılmasının doğru olduğu anlatılmaktadır. Basitçe örnek verecek olursak, trafikte seyrederken sinyalizasyon kurallarına uyulması zorunludur. Kırmızı ışıkta dur! O halde evrensel yasaları oku ve öğren ona göre kutla. Evrensel yasalar kutlamaya ve eğlenmeye karşı değil.

Eee... vatandaş soruyor.

Yılbaşı gecesi kırmız tişört giymek doğru mu?

Neden doğru olmasın ki! Yılbaşında şunu yemek doğru mu?

Neden doğru olmasın ki!

Sana iyi geliyorsa yap.

Ancak evrensel yasalar ışığında yap!

Kırmızı ışıkta dur! Burada önemli olan bana göre kişinin ne yaptığının farkında olmasıdır.

Bu yılın bolluk, huzur, barış ve mutluluk içerisinde geçmesi için neler yapılabilir?

Yeni yıl bütün dünyaya huzur ve mutluluk getirsin.