Niğde

Sağlık Çalışanları, Sağlık Bakanlığına Seslendi: Ezilen Yönetmeliği Geri Çekin!

Aile hekimliği sözleşme ve ödeme yönetmeliğine karşı iş bırakan doktorlar Niğde İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Türkiye genelinde sağlık çalışanları, performans ve ödeme yönetmeliğine karşı tepkilerini dile getirdi. Aile hekimliği sözleşme ve ödeme yönetmeliğine karşı iş bırakan doktorlar Niğde İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Çeşitli sağlık sendikaları ve derneklerin bir araya gelerek düzenlediği basın açıklamasında, Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunularak "Ezilen yönetmeliği geri çekin!" mesajı verildi.

Basın Açıklamasından Detaylar

Niğde İş Sendikası temsilcisi Kayhan Soylukan açıklamasında “Sağlık emekçileri, hastaların sağlığına erişim ve hizmet kalitesinin korunması için sağlık sisteminde köklü değişikliklere ihtiyaç var. Performansa dayalı sistem  sağlık çalışanları üzerinde baskı oluşturuyor.Bu yönetmeliğin sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürdüğü ve hastaları mağdur ediyor. Ayrıca, aile hekimliği gibi birinci basamak sağlık hizmetlerinin önemine işaret edilerek, bu alanda yapılacak düzenlemelerin koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendirilecektir.” Dedi.

Talepler ve Öneriler

Sağlık çalışanları, taleplerini beş madde altında topladı:

Kamu Sağlık Merkezlerinin Fiziki ve Tıbbi Donanımı İyileştirilmeli: Sağlık merkezlerinde yeterli fiziki donanım sağlanmalı ve bu merkezler kamu tarafından desteklenmeli.

Zaman ve Olanaklar Sağlanmalı: Sağlık çalışanlarına, halkın sağlığına erişimini güçlendirmek için yeterli zaman ve olanak tanınmalı.

Kadrolu ve Güvenceli İstihdam Sağlanmalı: Sağlık çalışanlarının iş güvencesi sağlanarak ücret kesintisi veya çalışma koşullarındaki belirsizlikler ortadan kaldırılmalı.

Ekonomik Koşullar İyileştirilmeli: Yapılan hizmetin nitelik ve niceliğine uygun bir ücretlendirme yapılmalı.

Hizmet Sunumunda Aksamalar Önlenmeli: Halkın sağlık hizmetine kesintisiz ulaşabilmesi için yeterli personel ve kaynak sağlanmalı.

Sendikaların Birlikte Mücadelesi

Genel Sağlık-İş, AHEF, Hekim Birliği, Hekimsen, SES ve TTB gibi birçok sağlık örgütü ve derneğin katıldığı bu eylemde, sağlık çalışanlarının talepleri dile getirildi. 5-7 Kasım tarihlerinde çeşitli etkinlik ve eylemler düzenleneceği duyurularak, Sağlık Bakanlığı'na sorunların çözümü için harekete geçme çağrısında bulunuldu.         Muhabir: Nagihan Özenç