Niğde'de, devlet korumasındaki 9 yaşındaki çocuğun ölümü üzerine başlatılan soruşturmada, bakıcıların yaşam merkezinde kalan 15 çocuğa kötü muamelede bulundukları belirlenen sanıklar için bugün karar duruşması verildi.
 6 aydır tutuklu olan sanıklar için bugün 1 ağır ceza mahkemesinde karar duruşması yapıldı. Niğde Adalet Sarayı’nda sanıkların aileleri kapı arkasında verilen kararı bekledi. Mahkeme tarafından verilen kararda 29 sanık kötü muamele, hürriyetten yoksun bırakma, mahkûmiyet ihlali, basit yaralama ve işkence suçlarından yargılandı. Cezaların en düşüğü5 yıl en yükseği 80-90 yıl olarak cezalar verildi. 14 kişinin tutuklunun devamına geri kalanların tutuksuz yargılanmalarına karar verildi. Kamu kurum yetkililerin davası ise ilerleyen süreçte verilecek. UCİM yetkileri ise süreci yakından takip ettiklerini söyledi. 

Vicdanları rahatlatan karar duruşmasından bir nebze kalbimize, yüreğimize su serpilmiş olarak çıktık diyen UCİM Niğde İl Temsilcisi Arzu Şahan, “Çünkü davada ceza yağdı. Biz bu davayı başından beri takip ediyoruz. Maalesef öldürülen çocuğumuzun olayından bir gün sonra bana ihbar gelmişti ve biz bu ihbar sonrasında bu olayı takip etmeye başladık. Bu çocuğumuzun vefatı, Niğde Engelsiz Yaşam Merkezi’nde gerçekleşmiş olan üzücü olayın ortaya çıkmasına vesile oldu” dedi.

Gençlerin ölüm yarışını engellemek için  jandarma gereğini yaptı Gençlerin ölüm yarışını engellemek için jandarma gereğini yaptı

Sanıklar işkence, hürriyetten yoksun kılma, kasten yaralama gibi suçlardan yargılandıklarını belirten UCİM Niğde Gönüllü Avukatı İclal Yıldız, “Buna ilişkin olarak da ciddi şekilde cezalandırıldılar, bizim kanaatimizce. Tabii ki istinaf yolu henüz açık, kararlar kesinleşmiş değil ama umarız bu doğrultuda da istinaftan geri dönmesini bekliyoruz” diye konuştu. 
Meydana gelen olayın en başından itibaren takip ettiklerini belirten UCİM Niğde Hukuk Koordinatörü Orpen Nergiz ise, “Yaklaşık temmuz ayında Engelsiz Yaşam Merkezi’nde vefat eden çocuğumuzun olayı üzerine genişleyen bir soruşturma ardından bir kovuşturmayla karşı karşıyaydık. Bu vahim ölüm neticesinde önce idari soruşturma, idari soruşturma ardından dosyaya giren kamera görüntülerinde detaylarına fazla girmeyelim ama çok üzücü, çok vahim görüntüler vardı. Bunların soruşturma aşaması, savcılık aşaması tamamlandı. Daha sonra kovuşturma aşaması Niğde 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Tabii ki sanık sayısından dolayı yargılamalar uzun sürdü. Bugün karar olması münasebetiyle daha kısa diyebileceğimiz 1 gün içerisinde tamamlandı ve adaletin tecelli ettiği kanaatindeyiz.
 Mevcut dosyada, bu Engelsiz Yaşam dosyamızda detaylarını ilerleyen süreçte daha netleştireceğiz ama kabataslak duruşmada duyduğumuz hükümler açısından en düşük cezanın hemen hemen 5 yıl civarı olduğu, toplamda en yüksek diyebileceğimiz cezanın da 80–90 yıl arasında değiştiği ortadadır. Yargılanan sanıklar, İclal Hanım’ın da dediği gibi, kasten yaralama, kötü muameleden, eziyetten, hürriyeti yoksun bırakmadan ve en önemlisi, en yüksek cezayı gerektiren işkenceden cezalandırıldılar. 14 tutuklu sanığın tutukluluk hali aynen devam ediyor. Geri kalan tutuksuz sanıklar tutuksuz şekilde yargılanıyor. İstinaf yasa yolu açık, tabii ki sanık ve müdafilerinin karara itiraz hakkı söz konusudur. Bununla birlikte dosyada kamu vicdanını yaralayan; burada yargılanan kişiler aslında işçi statüsünde olan kişiler ve doğrudan yargılaması yapıldı. Herhangi bir memuriyet statüsü ve koruması olmadığı için kararla birlikte memur statüsünde olan, yani kurumun amiri, müdürü, memur statüsünde, yani işçilerin daha üst statüsünde olan ve onlara ne yapıp yapmaması gerektiği hakkında bilgi, talimat veren kişiler hakkında da tekrar suç duyurusunda bulunuldu mahkeme tarafından. Onlar hakkında da en kısa zamanda ağır ceza mahkemesinde yargılanmasını temenni ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Muhabir: Nagihan ÖZENÇ