Niğde

Niğde Ulusal Bağımlılık Eylem Planı Toplantısı Düzenlendi

Gündemde, Ulusal Bağımlılık Eylem Planı'na yönelik alınacak tedbirler ve yerel düzeyde yapılacak çalışmalar yer aldı.

Niğde Kültür Merkezi'nde, valinin de katılımıyla önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya, köy, kasaba, ilçe merkezleri ve okullardan müdürler katıldı. Gündemde, Ulusal Bağımlılık Eylem Planı'na yönelik alınacak tedbirler ve yerel düzeyde yapılacak çalışmalar yer aldı.

Yeşilay Başkanı Hayri Yıldız, toplantının açılışında yaptığı konuşmada “21. Yüzyılın maalesef en büyük felaketlerinden birisi bağımlılıktır. Okullarımız çocukların vakit geçirdiği anne ve babaların kafaların rahat etmesi için gönderdiği merkez değildir. Okul topluma insan yetiştirmek için aileden sonra gelen hassas ve sıcak 2. Yuvadır. Araştırmalar kapsamında çocuklukta yaşanan travmaların ve ihmalin uyuşturucu kullanılmasında olduğu konusunda hemfikirdir. Çocuklarımızla aramıza aşılamayacak mesafe koymamalıyız. Bizler insan sağlığının 3 merkezinin olduğu düşünülen medeniyetin mensuplarıyız. Beden, ruh ve akıl sağlığının bir bütünüdür. Gençlerimizi bu konuda bilinçli yetiştirmek zorundayız. Gençler arasında bağımlılık sorunu çözüm üretmek için önleyici çalışmalara imza atan Yeşilay bağımsız gençlik ile tütün, alkol, madde, kumar ve teknoloji bağımlılarını gençlerin özgürlüğünü nasıl kısıtladığını dikkat çekiyor.” Dedi.

Toplantıya katılan okul müdürleri ve diğer katılımcılar, bağımlılıkla mücadele konusunda çeşitli önerilerde bulundu. Özellikle gençler arasında bağımlılıkla mücadele için eğitim, bilinçlendirme ve rehberlik hizmetlerinin güçlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Vali Çelik konuşmasında “Bildiğiniz gibi bağımlılık başta uyuşturucu ve sentetik uyuşturucu olmak üzere gerçekten insanlığın ülkemizin ikimizin çok önemli bir sorunu. Bu açıdan da uyuşturucuyla mücadele kapsamında bildiğiniz gibi 3 önemli safha var. Bu safhanın birincisi farkındalık ikincisi arzla mücadele üçüncüsü rehabilitasyon. Bu üç aşamada birbiriyle bağlantılı. Biz farkındalık anlamında çocuklarımızı ailelerimizi ne kadar bu işi farkındalaştırırsak o kadar uyuşturucuya, sentetik uyuşturuculara, sigaraya, alkole daha az talep olur. Kurumlarımızın el birliğiyle vatandaşlarımızı, aileleri, çocukları bu işi farkındalık kılması çok önemli. Bu halkaların en önemlisi farkındalıktır.” İfadelerine yer verdi.

Ulusal Bağımlılık Eylem Planı, yerel düzeyde yapılacak etkinlikleri Kızılay ile birlikte daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyor. Katılımcılar, planın uygulanması için yerel yönetimlerin, okulların ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini belirtti. Bu toplantı, bağımlılıkla mücadelede daha güçlü bir sinerji yaratmayı amaçlıyor.

Muhabir: Nagihan Özenç