Niğde

Türk Halk ve Sanat Müziği’nin Geleceği Üzerine Açıklamalar

Türk Halk ve Sanat Müziği’nin Geleceği Üzerine Açıklamalar

Türk Halk Müziği, Anadolu'nun binlerce yıllık kültürel zenginliğini ve geleneklerini günümüze taşıyan önemli bir miras olarak varlığını sürdürüyor. Bu konuda dikkat çeken değerlendirmeler, DMC mikrofonlarına konuşan konservatuvar öğrencileri ve Prof. Dr. Timur Vural'dan geldi.

Konservatuvar öğrencileri, Türk Halk Müziği'nin genç nesiller arasında daha fazla tanıtılması gerektiğini vurguladı. Konservatuvar öğrencilerinden 3. Sınıf öğrencisi Emircan Akmaz “İlk başta adapte süreci beni zorladı. Nota okumayı öğrenince enstrümanı iyice sevmeye başlayınca, çalışınca her şey rayına oturdu.” Dedi.
Konservatuvar öğrencilerinden Senanur Kinç ise “Sahnede ilk seyircilerle buluşmak benim için çok mutluluk ve gurur verici bir şey. Tabi ki çok heyecanlı.” Cümlelerine yer verdi.

              
Prof. Dr. Timur Vural: " İnsan büyüdükçe dinlediği müzikte büyür "
Türk Sanat Müziği’ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Timur Vural ise bu müziğin evrensel bir değer taşıdığını belirterek “Öncelikle müziği sevmeleri gerekiyor. Aslında devletimiz son on, on iki yıldır yaptığı politikayla Türk müziğini daha sistematik öğretilmesine yönelik kurumları geliştirmeye başladı. Türkiye çapında şu anda 7 tane Türk musikisi devlet konservatuvarı içinde bulunduğumuz konservatuvar da bunlardan birisi. Çocuklarımıza mutlaka Türk ezgileri içeren dinletmeliyiz. Türk müziği çalgılarıyla buluşması,  yaşına göre, bedeninin büyüklüğüne, algılamasına göre bir Türk müziği çalgısıyla buluşması lazım. Bunun biraz daha etkin hale getirilmesi gerek. Geleneksel bir müziği icra ederken tüm toplum tarafından benimsenmesi zaten beklenmiyor önemli olan yaygınlaşabilmesi. Geleneksel müziğimiz bizim için çok sanat dolu içerik dolu bir müzik. Gençlerin müzikle iç içe girmesi Türk müziğinin de kendi kimliğini geliştirmesini sağlayacak. Çünkü onlu yaşlarda ki bir gencin Türk müziği dinlediği zaman ellili yaşlarına geldiği zaman aradığı Türk müziği de farklı olacak. İnsan büyüdükçe dinlediği müzikte büyür. Gençlerin öğrenmesi, yoğunlaşması, gelişmesi Türk müziğinin gerçekten çok önemli bir hanesi olacak hatta oluyor bizde buna elimizden geldiğince destek vereceğiz.” İfadelerini kullandı.
Türk Halk ve Sanat Müziği’nin geleceğiyle ilgili yapılan bu açıklamalar, kültürel mirasın korunması ve tanıtılması adına daha fazla çalışma yapılması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.