Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Doğan Bekin tarafından, son aylarda birçok ilde ciddi zarara yol açan zirai don felaketine ilişkin yazılı soru önergesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. Gelişmeyi duyuran Yeniden Refah Partisi Niğde İl Başkanı Taner Gümüş, üreticilerin yaşadığı mağduriyetin artık görmezden gelinemeyeceğini vurguladı.

Jandarma Niğde'deki Çocuklarla Vakit Geçirdi Jandarma Niğde'deki Çocuklarla Vakit Geçirdi

36 İl Zirai Dondan Etkilendi

Önergenin gerekçesinde, Şubat, Mart ve Nisan aylarında ülke genelinde üç kez zirai don felaketinin yaşandığı, bu durumun başta Adana, Mersin, Hatay ve Ege Bölgesi olmak üzere birçok bölgede büyük kayıplara yol açtığı ifade edildi. Özellikle Nisan ayında kayısı, üzüm, incir, elma, erik, kiraz, vişne, ceviz, badem, şeftali, Trabzon hurması, limon, şeker pancarı ve patates gibi ürünlerin büyük zarar gördüğü vurgulandı. Sadece Karaman’da 16 milyon elma ağacının etkilendiği belirtildi.

Tarım Emekçileri Zor Durumda

Tarım üreticisinin çok zor bir dönemden geçtiğini belirten Taner Gümüş, “Bu felaket sadece çiftçiyi değil, zincirleme şekilde esnafı, tüketiciyi ve tüm tarım sektörünü etkilemektedir. Gıda enflasyonunu artıracak olan bu durum, ülke ekonomisi üzerinde de ciddi bir baskı oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.

Bakanlığa 6 Soruluk Soru Önergesi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verilen önergede şu sorular yöneltildi:

1. Zirai don nedeniyle toplamda ne kadar ürün zarar görmüştür? Zarar gören tarım alanlarının tespiti yapılmış mıdır?


2. Tüketimde düşüş ve fiyat artışlarının önlenmesi adına Bakanlığınızca herhangi bir tedbir alınmış mıdır?


3. Zirai donun “doğal afet” ilan edilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?


4. Zarar gören üreticilere yönelik faizsiz kredi, borç ertelemesi gibi destek programları uygulanacak mıdır?


5. Don riski yüksek bölgelerde koruyucu önlemler yürütülmekte midir?


6. Üreticilerin gelecekte benzer afetlerden etkilenmemesi adına Bakanlığınızın eylem planı var mıdır?

Gümüş: Üreticiye Destek Şart

Taner Gümüş, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Üreticimizin yanında olmak sadece sözle değil, somut adımlarla mümkündür. Meclise sunulan bu önergeyle çiftçimizin sesi olduk. İlgili bakanlığı ivedilikle önlem almaya ve destek paketlerini açıklamaya davet ediyoruz.”

Muhabir: Nagihan Özenç