Niğde’de aktarlık yapan Şule Yunak, özellikle idrar yolu enfeksiyonlarına karşı etkili olduğu bilinen altın otu bitkisi hakkında DMC Haber mikrofonlarına konuştu. Dağlık bölgelerde yetişen ve köylüler tarafından toplanarak aktarlara getirilen bu bitkinin bilinçsiz kullanımı ciddi sağlık risklerini beraberinde getirebiliyor.

Şule Yunak, altın otunun şifalı özelliklerine dikkat çekerken, doğru demleme yöntemi konusunda da uyarılarda bulundu: 

“Altın otu, idrar yolu enfeksiyonlarına karşı çok faydalı bir bitki. Ancak kullanım şekli çok önemli. Kesinlikle kaynar suya atılmamalı. Sadece sıcak su. Geleneksel bitkisel tedavi yöntemlerinde sıkça başvurulan altın otu, yalnızca idrar yollarına değil; birçok sağlık sorununa iyi gelen doğal bir kaynak olarak biliniyor.”

Yunak yaptığı açıklamalarda altın otunun faydalarına değindi:

“Mide öz suyunu artırarak hazımsızlık ve sindirim problemlerine iyi geliyor, romatizma ve kireçlenme gibi rahatsızlıkların hafifletilmesinde yardımcı oluyor, adet döngüsünün düzenlenmesine ve iltihap-akıntı gibi kadın sağlığı sorunlarının giderilmesine katkı sağlıyor, egzama, siğil, sedef gibi cilt rahatsızlıklarında çayı veya yağı harici olarak kullanılabiliyor ve vücuttaki iltihapların atılmasına yardımcı oluyor. Altın otu çayı, 3-4 dal çiçeğin bir bardak sıcak (kaynar olmayan) suya eklenmesiyle hazırlanıyor. Yaklaşık 10-15 dakika demlendikten sonra süzülerek ılık olarak içiliyor. Tadı yumuşatmak için içine bir çay kaşığı bal ya da birkaç damla limon da ekleyebilirsiniz.”

Vali Çelik'ten 23 Nisan Mesajı Vali Çelik'ten 23 Nisan Mesajı

Yunak, bitkisel ürünlerin de tıpkı ilaçlar gibi bilinçli kullanılmasını gerektiğini vurgulayarak, yanlış demleme, doz aşımı ya da alerjik bünyelerde oluşabilecek olumsuz etkiler konusunda vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Muhabir: Nagihan ÖZENÇ