Sosyal Güvenlik Kurumu, ülkemizin en önemli sorunları arasında yer alan kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında her yıl rehberlik ve bilgilendirme faaliyetleri yürütmektedir. Bu çerçevede, SGK yetkilileri sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına ziyaretler düzenleyerek, kayıt dışı istihdamın etkileri hakkında bilgilendirmeler yapmaktadır.

Kayıt dışı istihdamın Türkiye'nin önemli sorunlarından biri olduğunun altını çizen, Niğde Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Nail Van, açıklamasının devamında şunları kaydetti:

Kayıt dışı istihdamın, hem ekonomik hem de sosyal açıdan olumsuz sonuçlar doğurduğunu aktaran İl Müdürü Van, "Çalışanlar haklarından mahrum kalırken, işverenler yüksek idari para cezaları ve teşviklerden mahrum kalma gibi yaptırımlarla karşılaşırlar. Ayrıca, bu durum ekonomik verilerin güvenilirliğini de zedeler ve gelir dağılımını olumsuz etkiler. Bir işçinin bir yıl boyunca kayıt dışı çalıştırıldığı tespit edilirse, işveren 14 asgari ücret tutarında para cezasına çarptırılabilir. Ayrıca, kaçak işçi çalıştıran işverenlerin sigorta prim teşvikleri durdurulur ve hibe ve kredi avantajlarından yararlanamazlar.

Bilgi Edinme, İhbar ve Şikayet Yolları

Çalışanlar, sigortalı olup olmadıklarını ve hangi kazanç seviyesinden bildirildiklerini e-devlet üzerinden veya ALO 170 hattını arayarak öğrenebilirler. Sigortasız çalıştıklarını düşünen çalışanlar, ALO 170'e veya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine başvurarak ihbarda bulunabilirler."

Yabancı Uyruklu İşçi Çalıştırmanın Şartları:

Yabancı uyruklu işçi çalıştırmak isteyen işverenlerin, önceden çalışma izni almalarınğn zorunlu olduğunu belirten  İl Müdürü Van,  "Çalışma izni bulunmayan yabancı işçi çalıştıran işverenlere, her bir yabancı işçi için 2024 yılı itibarıyla 56 bin752 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Ücretlerin Banka Kanalıyla Ödenmesi

Çalıştırdığı işçi sayısı 5 ve üzeri olan işverenlerin, çalışanların ücretlerini banka aracılığıyla ödemeleri zorunludur. Bu kurala uymayan işverenler, her işçi ve her ay için  bin 514 TL idari para cezası uygulanacaktır" ifadelerini kullandı.

Amatör Balıkçıdan Dev Lambuka Amatör Balıkçıdan Dev Lambuka

Kaynak: Haber Merkezi