Koronavirüsün etkisiyle kalp kası iltihabına yakalandı Koronavirüsün etkisiyle kalp kası iltihabına yakalandı

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yaşar Özdenkaya, obezite ve sağlıklı beslenme hakkında önemli bilgiler paylaştı. Özellikle gençlerin obeziteye daha yatkın olduklarını dile getiren Özdenkaya, “Gençler arasında fast food alışkanlığı ve düzensiz beslenme her geçen gün yayılıyor. Bu da obeziteyitetikleyen unsurların başında geliyor” dedi.
Obezite, vücutta aşırı yağ birikimi ile kendini gösteren ve son yıllarda toplumda etkisini hızla hissettiren hastalıkların başında geliyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yaşar Özdenkaya, obeziteninçeşitli seviyeleri olduğunu belirterek, bireylerin vücut kitle indeksi üzerinden obezitenin değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Vücut kitle endeksinin 40'ın üzerinde olması, morbid obeziteyi işaret ediyor. 35'in üzerinde olan bireylerde ise ek hastalıklar varsa cerrahi sınıra gelmiş morbid obeziteolarak kabul ediliyor.
Her üç kişiden biri obez
Obezitenin toplum genelinde giderek arttığının altını çizen Özdenkaya, “Toplumumuzda üç kişiden biri obez durumda. Hareketsizlik bu işin temelinde. Bunu beslenme de tetikliyor. Fast food tarzı, hızlı beslenme, yüksek kalorili gıdalar, hazır hamur işleri, yağda kızartılmış gıdalar obeziteyi tetikliyor. Ev yemekleri dışına çıkılan her şey aslında kişi için bir problem olabilir” dedi.
Gençlerde hızla yayılıyor
Son zamanlarda gençlerde obezitenin hızla yayıldığını belirten Özdenkaya, “Özellikle lise çağındaki çocukların birbirini etkilemesi, buluşmalarını fast food satan yüksek kalorili mekanlarda yapmaları ve gazlı içecekler tüketmeleri kilo alımını hızlandırıyor. Bir hamburger yediğinde 600 kalori vücuda giriş yapıyor. Kalori miktarı kola ve diğer gıdalarla daha da yükseliyor. Vücut hareket etmediğinde ise yağ yakımı olmuyor ve o kilo olarak geri dönüyor” diye konuştu.
Ameliyat her zaman ikinci planda
Mide ameliyatlarının her zaman ikinci planda olduğunu ve kilo alım sürecinin öncelikle neden kaynaklandığının belirlenmesi gerektiğini ifade eden Özdenkaya, “Ameliyat her zaman en son seçenek olmalıdır. Kişinin öncelikle kendisini kontrol etmesi gerekmektedir. Ameliyat, artık hasta için diğer seçenekler tükendiğinde devreye girmektedir. Son birkaç yılda 30 kilo aldım diyen hastalarım oluyor. Bu multidisipliner yaklaşımla çözülebilecek bir durum. Yani kilo ameliyatla çözülecek değil. Her şeyi yiyebilirsin ama ölçülü yemek gereklidir. Ölçülü yemek, bu işin anahtarıdır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA