Sudan'da 2023 yılından bu yana süren çatışmalar nedeniyle Türkiye'ye gelen akademisyen ve öğrenciler, eğitim ve araştırmalarına Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde (NÖHÜ) devam ediyor. T.C. Dışişleri Bakanlığı Hartum Büyükelçiliği’nin değerlendirmeleri ve Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kararı doğrultusunda 18 Sudanlı akademisyen ve öğrenci, NÖHÜ'nün bilimsel kapasitesinden ve yükseköğretim altyapısından faydalanmaya başladı.
Farklı Alanlardan 14 Öğrenci ve 2 Akademisyen
İki araştırmacı öğretim üyesi, dört doktora öğrencisi, iki yüksek lisans öğrencisi ve altı lisans öğrencisinden oluşuyor. Patoloji, mikrobiyoloji, biyokimya ve Arap Dili ve Edebiyatı alanlarında eğitim gören doktora öğrencileri, NÖHÜ'nün ilgili birimlerinde araştırmalarına devam ederken, endokrinoloji/moleküler biyoloji ve deri hastalıkları alanlarında uzman iki akademisyen ise Tıp Fakültesi'nde bilimsel çalışmalarını sürdürecek.
Ayrıca, son sınıfta eğitim gören altı lisans öğrencisi de mezuniyetlerine kalan son yarıyılı NÖHÜ’de tamamlayacak. Hayvansal Üretim Teknolojileri Bölümü’nde eğitimlerine devam eden bu öğrenciler, haftada bir gün staj yaparak teorik bilgilerini uygulamalı olarak pekiştirme fırsatı bulacak.
“Bilime ve Eğitime Destek Vermekten Gurur Duyuyoruz”
Sudanlı akademisyen ve öğrencilerin üniversitede misafir edilmesine ilişkin açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, “İlim ve bilim insanlarına destek olmayı düstur edinen medeniyetimizden ilham alarak Sudanlı akademisyen ve öğrencilere sadece kapılarımızı değil, gönlümüzü de açtık. Böylece kardeşlik bağlarımızı daha da güçlendireceğiz.” dedi.
NÖHÜ’nün bilimsel ve insani değerler çerçevesinde her zaman eğitime ve bilime katkı sunmayı hedeflediğini belirten Rektör Uslu, konuşmasının devamında “Sudan’daki savaş nedeniyle eğitim hayatları kesintiye uğrayan öğrencileri ve akademisyenleri üniversitemizde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Onlara gerekli laboratuvar ve eğitim imkanlarını sunarak, bilimsel çalışmalarına kesintisiz devam etmelerini sağlayacağız. Bu sürecin sadece bireysel değil, ülkelerimiz arasındaki akademik iş birlikleri açısından da önemli olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.