Çevre

Niğde'nin göz bebeği o Göl Kurudu

Aladağlar'da bir yürüyüş rotası olan Dipsiz Göl, küresel ısınmadan dolayı kurudu.

Aladağlar'da bir yürüyüş rotası olan Dipsiz Göl, küresel ısınmadan dolayı kurudu.

2950 metre yükseklikte bulunan Dipsiz Göl’ün son yıllarda yaşanan küresel ısınmadan dolayı kurudu. Yerli dağcılar tarafından çekilen fotoğrafta güzel bir kare oluşturan Dipsiz Gölün son durumuna tırmanış yapan dağcılar gözlerine inanamadı.

Koca sarp kayasının heybetinin altında kar suyunun oluşturduğu Dipsiz göle gelen yerli ve yabancı dağlar ayrıca yüzme keyfini de yaşıyordu.

Neden Dipsiz Göl deniyordu? Ve neden Koca Sarp kayası denmişti?  Bir hikayesi varmıydı? yöre halkının yaz-kış hiç su eksik olmayıp dibini göremedikleri için Dipsiz Göl dendiğini gene Koca Sarp kayasına da yöre halkının taktığı bir isim olduğu biliniyor.

Yörede ki rehberler Dipsiz Gölü böyle anlattı;

Niğde Aladağlar'ın kuzey kesimine adını veren Dipsiz Göl, bir diğer adı da Çağalın Gölü'dür ki hemen etrafındaki zirvelerden biri olan Çağalın başı adını buradan alır. Aladağlar'da, Yedigöller platosundaki direk gölü ile beraber hiçbir zaman kurumayan iki gölden biriydi. Ancak yaz sonuna doğru su miktarı epey azalır. Bir çok zirveye ve rotaya olan yakınlığı ve hoş göl manzarasıyla güzel bir kamp yeridir. yine Aladağların meşhur kamp yerlerinden mevsimlik göl'le de aralarında 1 saatlik yürüyüş mesafesi vardır.

Özel Haber-Turgut Cığızoğlu