Dünyada 25 km’lik kayak pisti potansiyeline sahip olan ender noktalardan biri olan Niğde’nin Bolkar Dağlarına bu potansiyeli düşünülerek 40 yıl önce başlatılan projenin ilk ayağı nihayet başlıyor.
Niğde’nin 40 Yıllık Turizm Hayali Gerçek Oluyor
Dünyada az bulunan endemik bitkilerin, dünyada sadece bu bölgede yaşayan ötmeyen Toros Kurbağası’nın, başta Karagöl ve Çiniligöl olmak üzere doğal buzul gölleri ile eşsiz doğal güzelliklere sahip Niğde’nin Bolkar Dağları için 42 yıl önce kurulan hayal ve yarım kalan proje artık gerçek oluyor.
Niğde’nin Kaderi Değişecek
Niğde’nin Marka yüzü olan Aladağlar ve Turizm potansiyelinin etkileri artık Bolkar Dağlarına yapılacak yeni projeler ile daha da artacak ve İlin turizmden alacağı payı kat kat artıracak. Darboğaz köyü sınırları içerisinde yer alan Yayla bölgesi eşsiz doğal bir kayak pistine ve potansiyeline sahip. Pistin uzunluğu Türkiye’de kendisini ispatlamış birçok önemli Kayak ve turizm merkezlerinden daha büyük ve çok dana önemli potansiyelleri içerisinde barındırıyor. Bölgeye şimdi yeni bir proje başlatılıyor. Projeyi, yapacak firma yapacağı tesisleri Niğde ve Ülkemizin hizmetine sunacak. Yıllardır söylenen Niğde’nin turizmden yeterli payı alamaması konusu ise bu proje ile tamamen ortadan kalkacak.
Neden bu kadar gecikti?
Bolkar Dağlarının Kış Turizmi yatırımları için Dünyada neredeyse eşinin olmadığını belirten ve ilk yatırımı gerçekleştirmek için yetki alan Mehmet Ülkü, buradaki potansiyelin 1981 yılında hazırlanan bir raporla keşfedildiğini fakat projenin bir türlü hayata geçirilemediğini ve geç kalma nedenlerini anlattı. Ülkü yaptığı açıklamasında şunları söyledi.
“ - 1981 – 1983 yılları arasında Bolkar Dağlarının turizme kazandırılması için Niğde Valiliği ve Adana Valiliği arasında bir dernek kuruluyor ve bir proje hazırlanıyor. 1983 yılında rahmetli Özal zamanında projeye start veriliyor ve şuan yıkımına başlanan otelin yapımına başlanıyor. Daha sonra 1987 yılında ödenekler gelmediği için yatırımlar durduruluyor ve otel yapımı da duruyor. O dönemdeki dernek bu projeyi Gençlik Spor Bakanlığına devrediyor. 2005 yılında ise Niğde İş Özel İdaresi bu noktayı yap işlet devret modeli ile ihaleye çıkarıyor ve bu ihaleyi bizim şirketimiz alıyor. Daha sonra geçmişten kaynaklanan birçok hata meydana çıktı ve proje bugüne kadar yapılamadı.” dedi.
Niğde’nin Ulukışla İlçesine bağlı Darboğaz Köyü sınırları içerisinde bulunan Bolkar Dağlarının Yayla Mevkiine 42 yıl önce bir hayal ile başlatılan ve yarım kalan proje için ilk yapılan otel şimdi yıkılıyor.
Büyük Bir Alana Hizmet Edecek
Birçok kayak merkezinde olan özelliklerin hepsinin Bolkar Dağlarında olduğunu açıklayan Mehmet Ünlü Bolkar Bölgesinin diğer bölgelerden farkının, burada olanların birçoğunun diğer bölgelerde olmadığıdır şekilde anlatıyor. Ünlü Bolkar Dağını bu açıdan şu şekilde anlatıyor.
“ – Oralarda olan her şey burada var. Bura olan her şey oralarda yok. Konum itibariyle E-5 karayoluna ve tren istasyonuna 16 km uzaklıkta. Güneyde 8 Milyon kişinin yaşadığı Mersin, Adana Hatay, Gaziantep illerine yakın bir mesafede, Kapadokya ya yakın ulaşımı daha kolay. Diğer kayak merkezlerine uzak olan ve ulaşamayan insanlara da hitap edecek. Sadece kayak merkezi değil, aynı zamanda yayla turizmi, dağ turizmi, endemik bitki ve göller ile yılın 12 ayı turizme hizmet edebilecek bir yer. “ dedi.
20 Milyon Dolarlık İlk Proje Hayata Geçiriliyor
Niğde’nin Bolkar Dağlarına 22 yıl önce yapılan ve kullanılamaz hale gelen Otel inşaatının yıkımı ile projenin 20 milyon dolarlık ilk bölümü başlatıldı. Projeyi anlatan ve 25 yıllığına kullanım hakkını alan yatırımcı şirket sahibi Mehmet Ünlü,
“ Bu bölge için 2015 yılında Valilik tarafından Ahiler Kalkınma ajansına yaptırılan bir rapor var. Bu rapora göre bu projenin hayata geçmesi ile bu bölgeye günlük 3,5 ile 5 bin kişi arasında ziyaretçi gelecek. Bu noktada bu kadar insanı ağırlamak konaklattırmak mümkün değil. Bu projenin en büyük özelliklerinden biri de bölgeye yakın köylerde pansiyon ve konaklama tesisleri yapılacak ve bu köylerde bu proje ile ekonomik açıdan kalkınacak. Niğde’nin 40 yıl önce başlayan ve hayal projesi olan Bolkar Dağları Kış ve Kayak Turizmi projelerinin yapımını engelleyen tüm engellerin ortadan kalkması ile proje yeniden başlıyor. “ dedi.
Turizm Bölgesi İlan Edilmesi İle Potansiyel Harkete Geçecek
Bölgedeki potansiyelin bir an önce hayata geçirilmesi ve bölge ve Türkiye ekonomisine katkı sağlaması için bu bölgenin bir an önce Turizm Bölgesi ilan edilmesinin önemine değinen Mehmet Ünlü bir anekdot ile konuyu şu şekilde anlatıyor.
“ 1980 yılında Turizm Müsteşarı olan İsmet Ülker kitabında bu bölgede 25 km uzunluğunda toplam kayak pis uzunluğu bulunduğunu potansiyeli olduğunu raporluyor. Şu an başladığımız proje bu potansiyelin sadece onda biridir. Bu potansiyelin harekete geçmesi için bu bölgenin bir an önce Turizm Bölgesi ilan edilmesini bölgemiz adına rica ediyoruz. “ dedi.
Bölge Topyekün Kalkınacak
Ahiler Kalkınma Ajansı raporuna göre projeler hayata geçtiğinde bölgeye günlük 3 bin 500 ile 5 bin kişi gelmesi beklendiğini anlatan Mehmet Ünlü, bu gelen misafirler bölgede bulunan köylerde yerel pansiyonculuğu geliştireceğini ve bölgenin topyekûn kalkınacağını anlattı. Ünlü sözlerine şu şekilde devam etti.
“ – Bölgenin topyekun kalkınmasını arzu ediyoruz. Ahiler kalkınma ajansının raporuna göre evet bu rapor yapılabilir ve hatta fazlasını kaldırabilir. Fakat buranın kesinlikle turizm bölgesi ilan edilmesi gerekir. Turizm bölgesi ilan edilmesi bir çok bürokratik konuda yardımcı olacaktır. Aynı zamanda turizm teşvikten dolayı daha fazla yatırımcının iş yapmasını sağlayacaktır. O dönemde Turizm Müsteşarı olan İsmet Ülker in kitabında da bahsettiği burada 25 km doğal kayak pistlerinin bulunduğunu raporlamıştır. Bizim başladığımı proje bu potansiyelin onda biridir. Bu potansiyelin hayata geçmesi için buranın bir an önce turizm bölgesi ilan edilmesini bölgemiz adına rica ediyorum “ dedi.
Düyada 3. Büyük potansiyele sahip
Dünya da 25 Km doğal kayak pisti potansiyeline sahip olduğu belirtilen Bolkar Dağlarının şimdi turizm bölgesi ilan edilmesi içinde de çalışmalar başlatıldı. Darboğaz Köy sınırları içerisinde bulunan ve projenin ilkinin başladığı alanda uzun yıllar önce yapımına başlanan otelin yıkımına başlandı. Otelin yıkılması ile yarım kalan otelin yıkılması ve yerine yenisinin yapılması için temelinin atılması ile başlıyor.
Muhabir: Gülcan Songur