Başkan Demirdilek, dijital muhasebe sürecinin detaylarını paylaşarak şunları kaydetti:
“Dijital muhasebeye yönelik son dönemlerde bilgi ve yazılım teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte muhasebe kayıtlarının ve belgelerinin kağıt kullanımından çıkarılarak internet ortamında yapılmasını gündeme getirdi. Bu geçişi yapan mali müşavirlerin ve muhasebe birimlerinde çalışan personellerin, kendilerini bilgisayar ortamında bu sürece adapte etmeleri gerekiyor.”
SMMMO’nın Eğitim Çalışmaları Devam Ediyor
Dijital muhasebe sürecinin işleyişine yönelik çeşitli çalışmalar yaptıklarını aktaran Demirdilek, üyelerle yüz yüze seminer, internet ortamında sanal toplantı ve TÜRMOB bünyesinde dışardan katılımcılarla birlikte eğitim toplantıları düzenleyerek dijital muhasebecilk sürecine hazırlandıklarını belirtti. Ayrıca
Dijital muhasebe süreçlerine uyum sağlamak amacıyla ara eleman yetiştirme çalışmalarının devam edildiğini söyledi.
Dijitalleşmenin Avantajları ve Zorlukları
Muhasebecilik alanında dijitalleşmenin avantajları hakkında da bilgi veren Demirdilek, “Dijital muhasebe işlemlerinde, büyük ölçüde kağıt tasarrufu sağlanıyor ve verilere daha hızlı ulaşım imkanı sunuluyor. Ancak dezavantajları da yok değil; bu süreç, çok iyi takip edilmesi gereken bir yapı içeriyor.” ifadelerini kullandı.
“Muhasebeciliğin geleceğinde yapay zeka’nın yeri”
Yapay zekanın diğer mesleklere yenilikçi bir katkısı olduğunu ve mali müşavirlerde olumlu yönde etkili katkı sağlayacağını belirten Demirdilek, “Yapay zekanın mükellef açısından değil hazine ve maliye bakanlığının da kullanabileceği bir birim haline gelecek ve vergi denetimlerinin yapay zeka üzerinden yapılacak. Bütün verilerin yapay zeka ile taranıp bununla ilgili eksiklikleri çok daha kısa sürede tespit edilip mükelleflere gerekli yaptırımların ve uyarıların yapılacağına inanıyorum” Dedi.
Üniversitelerle iş birliği yapmayı hedeflediklerini de sözlerine ekleyen Demirdilek, yapay zeka tabanlı muhasebe programları konusunda da öncü adımlar atmayı planladıklarını vurguladı.