İşte İnce'nin Konuşması,

"Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,
Niğde ilimizdeki çiftçilerimizin sorunlarını dile getirmek için söz almış bulunmaktayım.
Sizlerin şahsında Yüce Türk milletimizi en derin saygılarımla selamlarken seçim bölgem olan değerli Niğdeli hemşehrilerimin de selamlarını iletiyorum.
Yeni yasama yılının hepimize ve kendilerini temsil etme onurunu bize veren aziz milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Öyle anlar ve öylesi durumlar vardır ki sözün bittiği yer olarak ifade edilir. Ama biz bunu artık reddediyoruz. Bugün burada sözün bittiği yerde değil sözün başladığı yerdeyiz. Zira bizim için sözün bitmesi gibi bir mazeret mümkün değildir. Biz buradan bu kutsal kürsüden her daim hakkı haykırmaya halkımızın sesi olmaya devam edeceğiz.


Malumunuz içinde bulunduğumuz mevsim sonbahar, ardından gelecek olan kış için son hazırlıkların yapılıp, unumuzun elenip eleğimizin de duvara asılması gereken mevsim. Ancak işler bizim oralar unumuzun elenip eleğimizin de duvara asılabilecek bir durumda değil maalesef. Niğdeli çiftçi hemşehrilerimiz gelecek olan kışı kara kara düşünmektedir. 
Bizden beklenen bu kürsüden sorunları sıkıntıları dile getirmekle beraber kafa kafaya verip bu sorunlara kalıcı çözümler üretmektir. Sayın Tarım Bakanımızdan ve Meclis Tarım Komisyonundan başta patates olmak üzere kuru fasulye ve diğer tarım ürünlerindeki yaşanan pazarlama daha doğrusu pazarlayamama kaynaklı dar boğazın aşılması için bir dizi tedbiri hayata geçirmeleridir.
Niğdemiz bilindiği üzere ülkemizin patates üretiminde önemli bir konumda yer almaktadır.  
2023 TÜİK verilerine göre Niğde genelinde 194.800 dekar alanda patates ekimi yapılmış olup, 757.480 ton üretim gerçekleşmiştir. Türkiyedeki toplam patates üretiminin yüzde 13ü Niğdede üretilmekte olup, ilimiz ekim alanı ve üretimde 1. sırada yer almaktadır.
2024 yılı İstatistik Veri Ağı tahmini verilerine göre 261.300 dekar    alanda 1 Milyon 45 bin ton patates üretimi beklenmektedir Üretim maliyetlerindeki oransal artışa paralel bir satış rakamının oluşmaması üreticilerimizi zora sokmuştur. Söz konusu bu durumu ise patatesin maliyeti ile satışı arasındaki farktan anlayabiliriz.
Patatesin tarladaki satış fiyatına baktığımızda 3 ile 4 TL iken, çiftçimize maliyeti 7 TLdir. Söz konusu bu duruma neden olan etkenlere baktığımızda ise birinci neden şüphesiz girdi maliyetlerinin yüksek olması olurken; ikinci neden ise iç tüketim ve ihracaat kapasitesinin üzerindeki üretim,arz fazlalığı olmaktadır.


Söz konusu bu sorunların çözümü noktasında ise önerimiz şunlar olmaktadır:
Patateste iç piyasada fiyatların düşük seyrettiği dönemlerde İhracatı artırmak için geçmiş yıllarda olduğu gibi ton başı teşvik primi uygulamasına devam edilmelidir. Ayrıca önceki yıllarda nakliyede uygulanan navlun desteğinin devam etmesi ihracata önemli katkı sağlayacaktır.
Patates tüketimine yönelik ulusal kampanyalar yapılmalıdır.
İlgili Bakanlıkların Patates Tüketiminde Farkındalığın Arttırılması ile ilgili talimatları kamu ve özel sektörde kararlılıkla uygulanmalıdır. 
Bölgemizde üretilen alt kademe patateslerin patates unu ve patates nişastası noktasında değerlendirilmesinin teşvik edilmesi sağlanmalıdır.
Daha önce de yerel basın aracılığıyla ifade ettiğim gibi biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak da Cumhur İttifakı olarak da  hiçbir zaman üreticimizi kaderine terk etmedik, etmeyeceğiz. 

Minik Eller çikolata atölyesi açıldı Minik Eller çikolata atölyesi açıldı

Gerek patates gerekse de fasulye, domates, kiraz, elma ve lahana gibi ilimizde yetiştirilmekte olan tarım ürünlerimiz için yapılması gerekenlerle ilgili olarak ilgili kurum kuruluşların üzerine düşeni  ivedilikle yapması, yapılanların amaca dönük devam ettirilmesi için gerekli destek ve takibi yapacağız. 
Burdan çağrım bu sorunların depolardaki ürünlerle beraber çürümeden çözüme kavuşturulmasıdır. Değerli hemşehrilerimin gönlü müsterih olsun dertleri bizim derdimiz çözümü için elimizden geleni de  dilimizin döndüğünce yapmaya gayret edeceğiz diyor; Hepinize ve yüce Türk milletine saygılarımı sunuyorum."

Kaynak: Haber Merkezi