Niğde

Kemerhisar’da Festival dolu dolu geçti

Kemerhisar Belediyesi tarafından düzenlenen  Tyana Antik Kenti Kültür ve Turizm Festivali renkli görüntülere sahne oldu.

Kemerhisar Belediyesi tarafından düzenlenen  Tyana Antik Kenti Kültür ve Turizm Festivali renkli görüntülere sahne oldu.  Cumartesi günü Su Kemerlerinden, Belde meydanına kadar  devam eden kortej yürüyüşü ile başlayan festivale vatandaş yoğun ilgi gösterdi. Festivalin ilk gününde dans gösterileri yapıldı. Sanatçılar Gülperi Öztürk ve Hulusi Gökmeşe konser verdi. İkinci gününde ise festival tarihi su kemetlerinde bisiklet turu ile başladı. Festivalin son gününde Halk Ozanları Cemil Yılmaz,  Celil Sağ ve sanatçı Tolga Çandar, Ekrem Özüak konser verdi. Vatandaşlar festivale yoğun katılım sağladı.

Kemerhisar Belediye Başkanı Ramazan Oya, Kemerhisar’ın  sadece bir belde olmadığını  aynı zamanda binlerce yıllık tarihin, kültürün , medeniyetin beşiği olduğu söyledi. “Bu toplumda uygarlıkların buluştuğu 10 bin yıllık geçmişiyle adeta bir zaman makinası gibidir” diyen Başkan  Oya: “Kemer hisar tarih boyunca önemli kilit noktası olmuştur . Arkeolojik kazıları destekleyen bu zengin geçmiş bize ne kadar değerli bir mirasa sahip olduğumuzu hatırlatmaktadır . Tyana Apollonius’un doğduğu bu kent aynı zamanda ilk  vejeteryanların yaşadığı kent olarakta bilinir. Bu beldemizin  insanlık tarihinde ne kadar önemli bir yer tuttuğunun bir başka göstergesidir. Kapadokya’nın başkenti Kemer hisar bu unvanı tarihin altın sayfalarına adını yazdırmıştır. Beldemizin verimli toprakları üzerinde yaşayan nesillere bereket getirmiştir. Kemerhisar’ın üzümü, elması sadece ülkemizde değil dünyanın dört bir yanında tanınmaktadır.  Bu verimli topraklarda Kemerhisar hala canlılığını devam etmeye yerleşim merkezi olarak varlığını sürdürmektedir. Bu topraklarda yetişen her bir ürün bizim geçmişe olan bağımızı güçlendirmekte ve geleceğimize mutlaka bakmamızı sağlamaktadır. Devam eden arkeolojik kazılar beldemizin zengin tarihini gün yüzüne çıkarmakta toprakların ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Her bir kazı her bir buluntu bizi tarihimizin derinliklerine doğru yolculuğa çıkarmaktadır. Bu kazılar sadece geçmişi  aydınlatmakla kalmayacak aynı zamanda geleceğimize ışık tutacaktır. Beldemiz ’de Kültür Turizm Bakanlığı ile  Tyana kazı Başkanı Sayın Prof. Dr.  Osman Doğma ile sürekli iletişim halinde çalışmaktayız.Geleceğin miras projesi ile bu kapsamda önemli adımlar atmaktayız . Bu proje sadece tarihimize sahip çıkmakla kalmayacak aynı zamanda kentimizin Turizm’de gelişmesini sağlayacaktır. Su Kemerleri Restorasyonu ve Su Kemerleri çevresinde yürüyüş yollarının yapılması bu projenin en önemli adımlarından biridir. Bu projeler kentimize gelen turistlerin kolay bir deneyim sağlamasını  Sağlayacaktır .  Ve kentimizin turistik cazibesini artıracaktır. Bu projeler ile birlikte  burada yaklaşık 1500 kişi  faydalanacak beldemize ve kıymetli halkımıza, gençlerimize  iş istihdamı sağlayacaktır. Turizm’in gelişmesi esnaflarımızın da kazanmasını sağlayacak, kentimize ekonomik anlamda büyük canlılık kazandıracaktır. Bu nedenle  siz değerli halkımızın desteği çok önemlidir. Hep birlikte el ele vererek Kemer Hisar ‘ımızı  daha güzel daha yaşanabilir, tarihine sahip çıkan bir kent haline getirebiliriz. Bu festival vesilesiyle birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştireceğimize kültürümüzü ve tarihimizi geniş kitlelere tanıtacağımıza inanıyorum. Festivalimizin amacı eğlenmek değil aynı zamanda Kemer Hisar’ın eşsiz tarihini ve kültürünü kutlamaktır. Bu topraklarda yaşayan her bir birey bu zengin mirasın bir parçasıdır. Ve bu mirası  gelecek nesillere aktarmak en büyük görevimizdir” şeklinde konuştu.

Muhabir : Turgut Cığızoğlu