Ekonomi

Türkiye Ekonomisinde Hedef İhracatı İki Katına Çıkartmak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İsrail’e yapılan ticaretin azaldığına dikkat çekerek, “Türkiye olarak ihracatımızın yüzde 31’i Türkiye’de doğrudan yatırım yapmış uluslararası firmalar tarafından yapılmaktadır. Ülkemizden Filistin’e gönderilen mallar İsrail üzerinden ve buranın gümrükleri üzerinden Filistin’e girebilmektedir” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda Ticaret ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlıkları bütçeleri görüşüldü. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, mal ihracatının 2023 yılının üçüncü çeyreğinde Avrupa Birliği’nde yüzde 1,5, Almanya ve Fransa’da ise yüzde 2,0’nin üzerinde düşerken Çin’de yüzde 6,1 oranında gerilediğini hatırlatarak, “G20 ülkeleri içinde ihracatı en fazla düşen ülke olarak dikkat çekmektedir. 2023 yılının 3.çeyreğinde mal ihracatımız, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,4 artarak 64,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve ülkemiz G20 ülkeleri arasında mal ihracatını son iki çeyrektir arttırmayı başaran tek ülke olmuştu” ifadelerini kullandı.

Türkiye ekonomisi 2021 yılında yüzde 11.4 büyüdü

Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüzde 11,4 oranında büyüyerek son 50 yılın en hızlı büyüme performansını gösterdiğini belirten Bolat, “2022 yılında da sürdürerek yüzde 5,5 oranında büyümüştür. Anılan yılda büyümenin yaklaşık yarısı mal ve hizmet ihracatından kaynaklanmış ve ihracat büyümenin itici gücü olmaya devam etmiştir. Türkiye ekonomisi 2023 yılında ise ilk çeyrekte yüzde 4,0, ikinci çeyrekte yüzde 3,9 ve üçüncü çeyrekte yüzde 5,9 oranında büyüyerek, 13 çeyrek kesintisiz büyüme performansını sürdürmüştür. Böylece ekonomimiz yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 4,7 oranında bir büyüme hızı yakalamıştır. Yılın üçüncü çeyreğinde kaydedilen güçlü büyüme performansı yanında büyümenin kompozisyonunda yaşanan iyileşmeye de değinmek istiyorum’’

Türkiye Yüzyılına yepyeni hedefler

Bolat, “Ticaret Bakanlığı olarak, ihracat odaklı üreten ve büyüyen Türkiye’de; Türkiye Yüzyılına yepyeni hedeflerle giriyoruz. 2028 yılında küresel mal ihracatında ülkemiz payını yüzde 1,3’e, KOBİ’lerin ihracattaki payını yüzde 32’ye, E-İhracatın toplam ihracattaki payını yüzde 10’a, yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürün ihracatı payını yüzde 49,5’e çıkartmayı hedefliyoruz. Ülkemiz ekonomisinin ve ihracatının son 20 yılda geldiği noktanın, artık geleneksel pazarlarımızın ötesine geçmemiz gerektiği bilincinde olarak ihracat menzilimizi daha uzağa taşımak, ufkumuzu daha da ötelere götürmek için geçtiğimiz yıl tanıtımını yaptığımız Uzak Ülkeler Stratejisi’ni hayata geçirdik. Öte yandan, İslam ülkeleri ile ihracat potansiyelimizi gerçekleştirmek amacıyla “İslam Ülkeleri İhracat Geliştirme Stratejisi”ni hayata geçirdik. Anılan Strateji ile İslam ülkelerinin ihracatımızdaki yüzde 26’lık payının 2028 yılında yüzde 30’a yükselmesini hedefliyoruz.”

İsrail’e ticaret yüzde 48 azaldı

Bakan Bolat, Türkiye’nin İsrail’e ticaretinin yüzde 48 azaldığına dikkat çekerek, “Mevcut ticaretin devlet şirketleri değil, özel şirketler aracılığıyla yapılmaktadır. Bunların birçoğu da uluslararası firmalar tarafından yapılmaktadır. Türkiye olarak ihracatımızın yüzde 31’i Türkiye’de doğrudan yatırım yapmış uluslararası firmalar tarafından yapılmaktadır. Ülkemizden Filistin’e gönderilen mallar İsrail üzerinden ve buranın gümrükleri üzerinden Filistin’e girebilmektedir. Varış yerine İsrail yazılmak zorundadır. İsrail, Filistin’e direkt gönderilen malları tanımamaktadır” dedi.