Eğitim

 Enerji Verimliliği Birincilik Ödülü'nün Sahibi Niğde Oldu!

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, ulusal enerji politikaları doğrultusunda fiziksel ortamlarında uyguladığı “Enerji Verimliliği” projeleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliğinde düzenlenen Üniversiteler Arası Enerji Verimliliği Yarışması’nda (ÜNVER-2) birinci oldu.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, birincilik ödülünü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında düzenlenen törenle Bakan Dr. Alparslan Bayraktar’ın elinden aldı.

Üniversitenin birincilik ödülünü aldığı yarışmada ikinciliği Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kazanırken Süleyman Demirel Üniversitesi ise üçüncü oldu. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi yarışmada Juri özel ödülüne layık görüldü.

Yarışmaya başvuran üniversitelerin “Enerji Verimliliği” ile ilgili uygulamaları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı (EVÇED) tarafından oluşturulan değerlendirme jürisi tarafından değerlendirildi. Toplam tasarruf miktarı, tasarruf oranı, ekonomiklik, enerji yönetimi uygulamaları, yaygınlaşma özelliği, yenilikçilik ve öncülük özelliği kriterlerine göre yapılan değerlendirme sonucunda Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin tüm yerleşkelerindeki binalarda uyguladığı projeler birinci oldu.

“Ülkemizin Enerji Politikaları Doğrultusunda Son İki Yıldır Yürüttüğümüz Çalışmaların Tüm Üniversiteler Arasında Birinci Olması, Bizim İçin Çok Büyük Gurur”


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Üniversitede ülkemizin yenilenebilir enerji politikaları doğrultusunda son iki yıldır yürütülen çalışmaların tüm üniversiteler arasında birinci olmasının bizim için çok büyük bir gurur olduğunu ve bu birinciliğin gerek altyapı gerekse makine teçhizatlarda yapmış olduğumuz yatırımlar sayesinde enerji verimliliğinde önemli bir yol kat ederek elde ettiğimizi ifade etti.

Son iki senedir yoğun bir şekilde altyapımızdaki eksiklikleri giderme ve yenileme çalışmalarımız kapsamında Üniversitede  ısıtma ve soğutma sistemlerine ait boru ve kanallarda yapılan yalıtımlar sayesinde ısı kaybının en aza indirildiğini, fakültelerin birçoğunda kazanların yoğuşmalı kazanlarla değiştirildiğini, yerleşkelerimizdeki sokak armatürlerin  led armatürlerle değiştirilerek enerjiden tasarruf edildiğini ve varlık sensörü kullanılarak gereksiz enerji tüketiminin önüne geçildiğini belirten Rektör Uslu, ayrıca Üniversite Devlet Konservatuvarı binasında koridor aydınlatmaları ve çeşitli alanlar için darbe anahtarı ile zamanlayıcı otomasyonun uygulanarak gruplama yapıldığını dile getirdi.

Üniversitede konuyla ilgili farkındalık oluşturma çalışmalarının da aralıksız olarak sürdüğünü vurgulayan Rektör Uslu, başarıda emeği geçen tüm personelimize teşekkür etti.