Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın açıklamasına göre, 417 kilowattsaatin (aylık 1.050 TL) üzerindeki elektrik tüketimleri için gerçek maliyetler yansıtılacak. Bu düzenlemeyle birlikte, yüksek elektrik tüketen 1,2 milyon hane yaklaşık iki kat daha fazla ödeme yapabilir.

AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde konuşan Bakan Bayraktar, EPDK’nın son düzenlemeyle birlikte, ayda 417 kilowattsaat ve üzerinde elektrik tüketen mesken abonelerinin şubattan itibaren elektriği gerçek maliyet fiyatından satın almaya başlayacaklarını belirtti. Türkiye’de ortalama elektrik faturası 414 TL seviyesindeyken, aylık faturası 1.050 TL’yi aşan aboneler yeni tarifeden etkilenecek.

1,2 Milyon Hane Etkilenecek

Türkiye’de yaklaşık 40 milyon mesken abonesi bulunuyor ve bu düzenlemeden yaklaşık yüzde 3’lük bir kesim, yani 1,2 milyon hane etkilenecek. Bu grupta büyük evlerde oturanlar, yoğun elektrikli cihaz kullananlar veya elektrikli araç sahipleri yer alıyor. Bakan Bayraktar, bu tüketim grubunun elektrik maliyetini karşılayabilecek durumda olduğunu belirterek, ihtiyaç sahibi olmayan kesimlere devlet desteğinin verilmemesi gerektiğine işaret etti.

Faturalar Nasıl Etkilenecek?

Sektör kaynaklarına göre, yıllık 5.000 kilowatt-saat tüketim sınırını aşan aboneler, son kaynak tedarik tarifesi kapsamına alınacak. Bu durumda, örneğin aylık 420 kilowattsaat tüketimi olan bir hane, yaklaşık 1.000 TL öderken, yeni düzenleme ile bu tutar 2.000 TL’ye kadar çıkabilir. Söz konusu düzenleme yaklaşık yüzde 96 oranında bir artışı beraberinde getirebilir.

3600-4500-7200 Mini EYT ile Geliyor 3600-4500-7200 Mini EYT ile Geliyor

Camiler ve Cemevleri Muaf Tutulacak

Bakan Bayraktar, yüksek elektrik tüketiminden muaf tutulacak alanları da açıkladı. Camiler, cemevleri gibi özel hassasiyet gösterilen kurumlar sübvansiyon kapsamındaki tarifeden yararlanmaya devam edecek. Bu düzenlemenin amacının, devlet desteğinin gerçekten ihtiyaç sahiplerine yönlendirilmesi olduğunu vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi