'Ayakta idrar yapmanın prostat hastalıklarına neden olduğuna' dair yaygın bir inanış olduğunun altını çizen Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Mithat Kıvrak, “Mevcut bilimsel veriler bu iddiayı desteklemiyor. Prostat hastalıklarının nedenleri arasında genetik faktörler, yaşlanma ve hormonal değişiklikler daha belirgin rol oynar” dedi.
Medical Park Ordu Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Mithat Kıvrak, halk arasında çok konuşulan ‘ayakta idrar yapmak prostat hastalığına yol açar' iddiasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Ayakta idrar yapmanın prostat hastalıklarına neden olduğuna dair yaygın bir inanış olduğunu belirten Opr. Dr. Kıvrak, “Ancak, mevcut bilimsel veriler bu iddiayı desteklemiyor. Prostat hastalıklarının nedenleri arasında genetik faktörler, yaşlanma ve hormonal değişiklikler daha belirgin rol oynar. Ayakta veya oturarak idrar yapma şeklinin prostat sağlığını doğrudan etkilediğine dair yeterli kanıt bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.
“Kabak çekirdeği, prostat hastalığı riskini azaltabilir”
Prostat sağlığını korumak için düzenli sağlık kontrolleri yapmak, sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve sigara ile alkol tüketiminden kaçınmanın önemine değinen Opr. Dr. Mithat Kıvrak, “Bu önerilerin dışında kabak çekirdeği, iyi huylu prostat hastalığında faydası gösterilmiştir. Yine domates, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler ve kırmızı meyveler gibi antioksidan bakımından zengin besinler tüketilmesi prostat sağlığı açısından faydalı olacaktır. Yürüyüş, koşu, yüzme gibi kardiyovasküler sağlığınızı destekleyen aktiviteler ve haftada birkaç gün kas gücünüzü artırıcı egzersizler yapılmalıdır. Aşırı kafein ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmalıdır. İdrar yaparken mesane tamamen boşaltılmalı ve tuvalet ihtiyacını geciktirmemeye özen gösterilmelidir” ifadelerine yer verdi.
“Kontrollerinizi ihmal etmeyin”
Prostat sağlığı konusunda endişeleri olanların mutlaka bir uzmana danışması gerektiğine dikkat çeken Opr. Dr. Kıvrak, “Kendi kendinize tanı koymaktan veya internet üzerinde doğruluğu kanıtlanmamış bilgilere göre hareket etmekten kaçının. PSA seviyelerinizi düzenli kontrol ettirin. Bu test, prostat kanserinin erken teşhisinde önemli bir rol oynar. Prostat sağlığı konusunda daha fazla bilgi ve kişisel tavsiye için bir üroloji uzmanına başvurmanız önemlidir. Konu özelinde, sizin için en uygun yaşam tarzı değişikliklerini ve tedavi seçeneklerini belirlemenize yardımcı olabilir” diye konuştu.
‘Ayakta idrar yapmak prostat yapar mı'
Bunlar da ilginizi çekebilir