Sözleşmeli üretimle çiftçilerin yüzü güldü Sözleşmeli üretimle çiftçilerin yüzü güldü

Yılın başından itibaren artan enflasyon, Türkiye’deki bankaların ATM sistemlerinde köklü değişikliklere yol açtı. Özellikle yüksek enflasyon ve artan nakit talebi nedeniyle bankalar, ATM para çekme limitlerinde önemli güncellemeler gerçekleştirdi. Eylül ayı itibarıyla uygulamaya konacak yeni düzenlemelerle birlikte, ATM’lerden yapılan para çekme işlemlerinde önemli değişiklikler yaşanacak. İşte tüm detaylar…

PARA ÇEKME LİMİTLERİNDE YENİ DÜZENLEME

Son aylarda Türkiye’de enflasyon oranlarının yükselmesi, bankaların ATM sistemlerinde köklü değişikliklere gitmelerine neden oldu. Yılın ilk dönemlerinde bazı bankalar, günlük para çekme limitlerini 10 bin TL ile 15 bin TL arasında güncelleyerek kullanıcıların nakit ihtiyacını karşılamayı hedeflemişti. Kurban Bayramı sonrası QR kod ile yapılan para çekim limitlerinde de artış sağlanmıştı. Ancak, bu önlemler beklenen etkiyi yaratmadı ve yüksek komisyon kesintileri gibi sorunlar nedeniyle Eylül ayında yeni bir düzenleme yapılması kaçınılmaz hale geldi.

YENİ DÜZENLEME DETAYLARI

Bankacılık sektöründen alınan bilgilere göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni banknot basımına kapalı kalması nedeniyle bankalar, 2 Eylül itibarıyla ATM’lerdeki para çekme limitlerinde köklü değişiklikler yapmaya başladı. Bu değişiklikler, özellikle emekli müşterilerin yaşadığı sorunları azaltmayı hedefliyor. İşte ATM’lerdeki günlük para çekme limitleri ile ilgili yapılacak düzenlemelerin detayları:

  • Günlük ücretsiz para çekme limiti 15 bin TL olan bankaların güncellemeye gitmeyeceği,
  • 10 bin TL'lik günlük limit uygulamasını sürdüren bankaların bu limitlerini 15 bin TL'ye çıkaracağı belirtildi.

TEK TİP BANKNOT UYGULAMASI

Son dönemde yaşanan kur artışları ve Türkiye’deki en yüksek banknotların değerinin yaklaşık 6 dolara gerilemesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 500 ve 1000 TL’lik banknotları tedavüle almaması gibi önemli gelişmelere yol açtı. Bu durum, bankaların ATM sistemlerinde köklü değişiklikler yapmalarına neden oldu. İşte bu değişikliklerin detayları:

  • Özel bankaların ATM'lerinde 10 ve 20 TL'lik banknotlar kullanılmıyor, bu bölümlere 200 TL'lik banknotlar yerleştiriliyor.
  • Ayrıca, birçok banka 10 ve 20 TL'lik slotları kapatarak, ATM'lerde yalnızca 200 TL çekim yapılmasına izin veriyor. 50 ve 100 TL'lik banknotlar da ATM'lerdeki kullanımdan kaldırıldı.
Kaynak: Haber Merkezi