Uluslararası alanda Türkiye menşeli ürünlerin barkod numarası olan “868 ve 869” yerli ve milli üretimi temsil etmektedir.
“Yerli üretim, yerli malı, Türk malı, Made in Türkiye” … bu topraklarda yetiştirilen ve ülkemizde üretimi yapılan ürünlerin ambalajlarında bulunan isim ya da ayırt edici işaretlerdir. Bu işaretin ve ambalajın üzerinde bulunan barkod numarasının 868 veya 869 ile başlaması yerli ve milli üretim olduğunun kanıtıdır.
Biz tüketicilerin yapması gereken alışveriş yaparken ambalajların üzerinde yer alan barkod numaralarını kontrol etmek ile kalmayıp başta yakın çevremize olmak üzere ulaşabileceğimiz herkese yerli malını kullanmayı teşvik etmektir.
Dünya peynirleri arasında çok popüler olan Hollanda’nın Gouda peynirinden tutun da İtalya’nın meşhur Parmesan peynirine kadar bir sürü ithal peynir ülkemizde yerli olarak üretilmektedir. Tüm dünyaya nam salmış Güney Fransa'nın Roquefort kasabasında üretilmeye başlamış ve ismini buradan almış Roquefort (Rokfor) peynirinin bile çok daha kalitelisi ve lezzetlisi ülkemizde üretilmeye başlamıştır. Rokfor peynirini tahtından edecek mavi peynir, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış güzide şehrimiz Niğde’de bulunan mağaralarda 8 ila 12 ay boyunca doğal yolla olgunlaştırılarak üretilmektedir.
“Türkiye’nin Peynir Hazineleri” kitabının yazarı Kanadalı Suzanne Swan, Türkiye’deki peynirler arasında en çok Niğde mavi peynirini sevdiğini ve bununla da kalmayıp bu konuda Fransızları bile kızdıracak bir değerlendirme yapmıştır: “Fransızların ünlü Rokfor peyniri doğal değil, iğne ile penisilin enjekte edilerek rengi mavileştiriyorlar. Halbuki Niğde mavi peyniri daha tulumdayken hava alıp bakteri oluşturuyor ve rengi mavileşiyor. Fransızlar rokforun ilk ve tek koyun mavi peyniri olduğunu iddia ediyor. Halbuki Niğde mavi peyniri rokfordan daha doğal yollarla yapılıyor.” ifadesini kullanmıştır.
Kısacası bu peynir anekdotunun ana teması şudur: “Peynir hazinemiz var ama haberimiz yok!”
Bireysel olarak yerli üretim ve yerli malı desteklendiği gibi sivil toplum örgütlerince de sosyal sorumluluk faaliyetlerinin yapılması gerekiyor. Türkiye’de adından çokça söz ettiren aşçılar camiasının en başında yer alan Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) ise 2006 yılından bu yana yerli tohumcululuğu, sürdürülebilir gastronomiye, yerel kalkınmaya, mutfakta sıfır atık projelerine ve yerli üretime bünyesine bağlı tüm dernekler ile birlikte Türkiye’nin her yerinde destekleyici faaliyetler yürütmektedir.
Türkiye’de restoran, lokanta, cafe, yemekhane, otel gibi yiyecek içecek işletmelerinde çalışan tüm işletme sahibi kişilerin, mutfak şeflerinin ve aşçıların yapması gereken ise işletmede kullanacağı temizlik malzemelerinden tutun da üretimde kullanacağı yiyecek ve içeceklere kadar tüm ürünlerin satın almasını yaparken yerli ürünlerin kullanımını sağlamaları ve yaygınlaştırmalarıdır.
Yerli üretiminin tüm dünyada ses getirmesi için markalaşmayı artırmak ve katma değeri yüksek olan ürünler geliştirmek gerekmektedir.
Burada bizlere düşen en önemli görev ise ithalat bağımlısı değil, ihracat sevdalısı olmaktır.
Sağlıkla, mutlulukla, afiyetle…
PASTANE POĞAÇASI
MALZEMELER
Hamuru için:
Un 1 kg
Toz şeker 100 gr
Tuz 25 gr
Su 375 ml
Pastacılık yağı (bitkisel susuz yağ) 500 gr
Yumurta 3 adet
Yaş maya 50 gr
Üzeri için:
Yumurta sarısı 2 adet
Susam ½ kase
HAZIRLANIŞI
Öncelikle un elenerek bir karıştırma kabına alınır ve yağ ile birlikte yoğurulur. Daha sonra içerisine su hariç diğer tüm malzemeler ilave edilir. ortam çok sıcak ise geç mayalanması için soğuk su, ortam soğuk ise hızlı mayalnaması için ılık su kullanılabilir.
Poğaça hamuruna daha sonra yavaş yavaş su verilir ve yoğurulur. Hamur 10 dakika dinlendirildikten sonra 90-100 gramlık bezeler halinde porsiyonlanır.
İç harcını peynirli veya zeytinli yapılacaksa bu aşamada iç harcı konulur ve kapatılır. Sade yapılacak ise tepsilere dizilir ve bir süre dinlendikten sonra elimizin iç kısmı ile bir miktar bastırılarak şekil verilir. Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürülerek çatal ile şerit atılır. Poğaçaların üzerine susam veya çörekotu ilave edilir.
Tepsideki poğaçalar 15 dakika mayalandıktan sonra önceden ısıtılmış 190 derecilik firında 15-17 dakika pişirilir.
ŞEFİN TAVSİYESİ
Pastacılık ürünlerinde katı yağ kullanırken susuz margarin olarak bilinen biskin yağ kullanılmalıdır. Marka olarak Ustam, Turyağ, Alba, Alfa ve Bizim pastacılık yağları trans yağ içermediğinden gönül rahatlığı ile tüketilebilir.